بلاگ – سایدبار راست

ایمنی در هنگام برق کشی

توسط 20 سپتامبر 2020

نکات ایمنی در سیم کشی ساختمان

سیم کشی ساختمان یکی از کارهایی است که باید در مراحل اولیه ساخت بنا و قبل از گچ کاری، نقاشی و … انجام گردد. با توجه به اینکه سیم کشی ساختمان یک کار حساس است، قبل از آغاز به کار باید نکات ایمنی خاصی را رعایت کرد. این نکات، خطرهای احتمالی ناشی از کار با برق را به صفر می رسانند و باعث می شوند کار در نهایت امنیت به انتها برسد.

نکات ایمنی در سیم کشی ساختمان

لوله هایی که برای سیم کشی ایمن ساختمان تعبیه می شوند، باید درون دیوار قرار بگیرند. بدیهی است که این کار باید پیش از آغاز مرحله نازک کاری به سرانجام رسیده باشد.

روش سیم کشی ساختمان

برای کارایی و ایمنی بهتر در سیم کشی ساختمان، باید نکات زیادی را مدنظر قرار داد. توصیه میگردد پیش از آغاز سیم کشی ساختمان و در حین آن، موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  1. برای برق کشی ساختمان، ابتدا باید نقشه سیم کشی مشخص گردد تا یک نقشه ی اولیه داشته باشید و بتوانید از روی آن، با برنامه بهتری پیش بروید.
  2. طراحی سیم کشی ساختمان باید به صورت تک خطی انجام گردد تا بین سیم ها تداخلی به وجود نیاید و خطر اتصالات حادثه ساز به حداقل برسد.
  3. برق کشی ساختمان باید در یک خط مستقیم انجام گردد و روشنایی های سالن و اتاق ها در فضای وسط قرار بگیرد. برای سالن های عظیم، ابتدا باید فضا را به چند قسمت تقسیم کرد و برای هر بخش، یک حد وسط در نظر گرفت و روشنایی را در آن قسمت قرار داد.
  4. لوازمی مانند کولرهای گازی و آبی دارای بار (Load) سنگین هستند؛ یعنی مقدار برق مصرفی آن ها به نسبت لوازم برقی دیگر بیشتر است. از این رو باید برای آن ها از فیوز جداگانه با یک خط مستقیم در نظر گرفت. در سیم کشی ایمن، باید یک فیوز مجزا برای روشنایی ها و یک خط جداگانه برای پریزهای سالن و اتاق ها تعبیه گردد.
  5. کلید و پریزها باید در ارتفاعی مناسبی قرار داده شوند. این ارتفاع معمولاً 50 سانتی متر از کف کامل شده ساختمان است؛ اما گاهی اوقات کلید و پریزها در دو ارتفاع مختلف قرار می گیرند. البته ارتفاع کلید و پریز هر ساختمان می تواند بنا به درخواست ساکنین و کارفرما مشخص گردد.
  6. کلید و پریزهای مربوط به برق اجاق گاز باید در ارتفاعی پایین تر از بدنه اجاق گاز قرار داده شوند.
  7. پریزهای تلفن و برق باید به تعداد استاندارد در نظر گرفته شوند؛ به گونه ای که در هر جایی از ساختمان، امکان دسترسی به برق و تلفن وجود داشته باشد.
  8. لوله هایی که برای سیم کشی ایمن ساختمان تعبیه می شوند، باید درون دیوار قرار بگیرند. بدیهی است که این کار باید پیش از آغاز مرحله نازک کاری به سرانجام رسیده باشد.
  9. برای کابل آنتن تلویزیون باید لوله جداگانه ای در نظر گرفته گردد. توجه کنید که کابل آنتن به هیچ عنوان نباید کنار سیم های برق قرار بگیرد.
  10. سیم تلفن را باید درون یک لوله جداگانه قرار داد تا با سیم های برق تداخلی نداشته باشد و از نویز افتادن روی خط تلفن جلوگیری گردد.
  11. کلید و پریزها باید طراحی مناسبی داشته باشند و در جایی نصب شوند که هنگام ورود به خانه، به سرعت به آنها دسترسی داشته باشید.
  12. کابل ها و اتصالات برق نباید در محیط مرطوب قرار داده شوند؛ زیرا رطوبت باعث بروز اتصالات برقی می گردد و احتمال جرقه های منجر به آتش سوزی را افزایش می دهد. برای سیم کشی حمام و سرویس بهداشتی باید از کلید و پریزهای دارای روکش ضدآب استفاده گردد. لامپ این نقاط هم در باید محفظه عایق آب قرار داده بگیرند.
  13. تا جایی که ممکن است، باید از شلوغ کاری پرهیز کرد و کار سیم کشی ساختمان را با طراحی بهینه انجام داد.

سیم تلفن را باید درون یک لوله جداگانه قرار داد تا با سیم های برق تداخلی نداشته باشد و از نویز افتادن روی خط تلفن جلوگیری گردد.

اگر در هنگام سیم کشی ساختمان این موارد مد نظر قرار داده شوند، می توان از عملکرد ایمن سیستم برق ساختمان اطمینان حاصل کرد. در زمان سیم کشی ثانویه که ممکن است پس از وصل برق ساختمان انجام گردد، باید به طور کامل نکات ایمنی را در نظر بگیرید و مراقب اتصالات باشید. تحت هر شرایطی، قبل از دست زدن به سیم ها و پریزها از فازمتر بهره ببرید. سیم کشی ساختمان یک علم است و ظرافت های زیادی باید در آن رعایت گردد. از این رو، توصیه می کنیم این کار را به افراد حرفه ای بسپارید تا از ایمنی برق ساختمان خاطرجمع باشید.

 نقشه مدار الکتریکی

توسط 20 سپتامبر 2020

نقشه مدار برق

انواع نقشه برق معمولاً به دو صورت ترسیم می شود: شمای حقیقی و شمای فنی مدار. در این نقشه اتصال کلیه سیم های رابط به کلیدها و اجزاء مدار نشان داده می شود. شمای فنی یا نقشه سیم کشی، یک نقشه ساده تک خطی است که تعداد مسیرها و لوله ها و تعداد سیم های درون لوله و اجزاء مدار را نشان می دهد.

  •  سیم کشی مدار روشنایی و پریز ساختمان

  1.  اولین مرحله در سیم کشی، انتخاب نوع، سطح مقطع و رنگ بندی کابل و سیم است. بر اساس نقشه تأیید شده نظام مهندسی و با توجه به جداول مربوطه سیم و کابل انتخاب می شود.
  2. برای سیم کشی روشنایی و پریز سیم نول و هادی حفاظتی هر خط باید به طور مجزا اجرا شود و استفاده از یک نول و هادی حفاظتی مشترک برای مدارهای مختلف مجاز نخواهد بود. بنابراین برای سیم کشی تک فاز باید سه رشته سیم (فاز، نول و هادی حفاظتی) استفاده شود.
  3. تمامی سیم هایی که در داخل لوله های برق قرار می گیرد باید روکش دار، یک تکه و بدون زنگ زدگی باشد و رنگ بندی آنها نیز رعایت شود.
  4. تمامی مدارهای نهایی روشنایی و پریز، برای اتصال به بدنه هادی چراغ ها یا کنتاکت حفاظتی پریزها (بر حسب مورد) باید شامل هادی حفاظتی باشد.
  5. حداقل سطح مقطع برای پریز ۲٫۵ میلی مترمربع و برای روشنایی ۱٫۵ میلی متر مربع باشد.
  6. هنگام نصب یا کشیدن سیم ها به داخل لوله ها، بهتر است تنش و کشش بر هادی ها وارد شود و نه بر پوشش آنها.
  7. در سیم کشی ها باید تا مقطع ۱۰ میلی متر مربع از سیم های مسی نوع تک مفتولی با عایق بندی پی وی سی استفاده شود، و از این مقطع به بالا سیم ها می توانند چند مفتولی باشند. استفاده از سیم های افشان در مواردی که انجام بعضی از قسمت های سیم کشی به طور استثنایی مشکل باشد، مجاز خواهد بود. در صورت استفاده از سیم های افشان، سر سیم (وایرشو) زدن الزامی است.

طبق مقررات ملی ساختمان، حداکثر تعداد نقاط روشنایی که هر مدار روشنایی مجاز است تغذیه کند، ۱۲ نقطه است.

مدارهای مختص تغذیه چراغ و نقاط روشنایی، نباید پریز یا وسایل دیگر (به جز یک یا دو فن تهویه و موتور کوچک با مجموع توان زیر ۱۰۰ وات) را تغذیه کند.

 

سیم کشی روشنایی و پریز ساختمان

                                    سیم کشی روشنایی و پریز ساختمان

 

انواع سیم کشی ساختمان

توسط 20 سپتامبر 2020
  • انواع سیم کشی ساختمان

اجرای انواع سیم کشی ساختمان معمولاً به دو صورت کلی توکار و روکار انجام می شود.

  • سیم کشی توکار

در سیم کشی توکار هم می توان از سیم های مخصوص و مجهز به چند لایه عایق، به طور مستقیم در زیر گچ استفاده کرد (سیم های زیر گچی) و هم می توان لوله های خرطومی و PVC مخصوصی را در زیر گچ کار گذاشت و به کمک فنر مخصوص سیم کشی، سیم های برق را درون آن ها کار گذاشت.

  • سیم کشی روکار

در سیم کشی روکار نیز هم می توان سیم ها را به طور مستقیم و هم می توان از داخل لوله عبور داد و با بست های مخصوص مهار نمود. عمده مدارهای الکتریکی در ساختمان از اتصال پریزها، کلیدها و لامپ ها به یکدیگر و به منابع تغذیه، شکل می گیرند.

در اجرای سیم کشی ساختمان ، نوع، کاربرد و ماهیت دیوارها و نحوه دسترسی به سیم ها و تنش های مکانیکی در حین نصب با بهره برداری بسیار مهم است.

در ساختمان های مسکونی به دلیل رفت و آمد افراد غیرمتخصص سیم ها در دسترس نیستند و از لوله ها و یا داکت ها عبور داده می شوند، البته باید توجه کرد که زمان اجرای سیم کشی ساختمان، در مرحله نازک کاری است و نباید دقیقا بعد از لوله کشی برق، اجرا شود، زیرا امکان دارد در زمان پوشش، لوله های توکار آسیب دیده و پیمانکار برق متوجه نشده باشد. بنابراین تعویض سیم در آینده امکان پذیر نخواهد بود.

اجرای سیم کشی ساختمان

                                          اجرای سیم کشی ساختمان

 

 

سیستم های لازم در برق کشی ساختمان

توسط 20 سپتامبر 2020

نحوه سیم کشی ساختمان

در برق کشی ساختمان اجرای سیستم های ذیل لازم میباشد:

۱-روشنایی نرمال-۲روشنایی اضطراری-۳پریزنرمال-۴پریزups-5سیستم تلفن وسانترال-۶چاه ارت-۷شبکه-۸انتن مرکزی-۹اعلام حریق-۱۰دوربین مداربسته

سیستم روشنایی

۱-روشنایی نرمال: درهنگام اجراء میتوانید یک مسیریاچندلامپ را به عنوان روشنایی نرمال درنظربگیریدکه هنگام وصل بودن برق شهراین مسیربرق دارمیباشدولامپ هاروشن می باشداماهنگام قطع شدن برق شهرلامپ خاموش میشوند.

۲-روشنایی اضطراری: این مسیرروشنایی هنگام سربندی درتابلوبه صورت جداگانه به کابل های برق ازسوی تابلوها چنج اوربرق شهرودیزل متصل میشود تاهنگام قطع شدن برق شهربرق این مسیرتوسط دیزل تامین شود واین مسیربرق داربماندولامپ هاخاموش نشود.

۳-روشنایی ایمنی: دراین سیستم لامپ هاکه دارای باطری ذخیره برق میباشداستفاده میشود که دائما به برق وصل است هنگام قطع برق میتوان ازان استفاده نمود که معمولادرراه پله هااستفاده میشود.

سیستم پریزبرق

۱-پریزبرق نرمال: این پریزبه برق شهری وصل میشود وهنگام وصل بودن برق شهرمیتوان ازان استفاده نمودولی موقع قطعی برق شهراین پریزها برق ندارندونمیتوتان ازان استفاده نمود.

۲-پریزبرق ups: ازاین پریزهابرای دستگاههای خاص استفاده میشودمانند:دزدگیر-دوربین –دستگاه atmو….که هم هنگام وصل بودن برق شهرقابل استفاده۹ است وهم هنگام قطع شدن برق شهرکه دراین هنگام برق این پریزهاازسیستم upsکه دارای باطری است تامین میشود.

چاه ارت (ارتینگ)

ارت به معنای زمین می باشدکه به ان اتصال به زمین نیزگفته می شود.وظیفه ارت این است که اگرشکی یا جریانی درمدارواردشدرا به زمین انتقال دهدوان را خنثی کند.نحوه پیکربندی چاه ارت: اول نیازبه کندن چاه داریم به مقداری گودشودکه رطوبت برسیم وسپس یک سیم لخت مسی رابه یک صفحه مسی توسط کلمپ یا جوش ارگون و..متصل مینماییم وصفحه رادرون چاه قرارمیدهیم وچاه راباموادکاهنده مانند زغال ونمک یابنتونیت پرمیکنیم هنگام پرکردن چاه باید یک لوله پلاستیکی دورون چاه درنظربگیریم جهت تامین رطوبت چاه به طوراستانداردچاه ارت بایدبین ۲تا۵اهم باشد.

محل عبورکابل هاوسیم های برق(رایزر)

درهنگام اجرابرق کاری یک مکان بایدقسمت رابه عنوان محل مخصوص عبورتمامی سیم وکابل های تاسیسات برقی درنظرگرفته شودکه ان محل رایزرگفته میشوددرون رایزرجهت مرتب کردن وفیکس کردن سیم هاوکابل ازنردبان یالدراستفاده میشود که کابل وسیم هابروی ان حرکت میکندوتوسط بست کمربندی به نردبان فیکس میشود.رایزربایدبه اسانی قابل دسترسی بادیعنی درهرطبقه درب داشته باشدتادرمواقع لازم قابل دسترسی باشد .

شبکه

شبکه هابه دوگروه سیمی وبی سیم تقسیم میشود:

۱-شبکه های وایرلس یا بی سیم: دراین نوع شبکه تمامی اتصالات وسیگنال هابصورت بی سیم انجام میشودوازقطعاتی مانند:کارت شبکه های وایرلس ومودم وروتروهاب سویچ های بیسیم استفاده میشود.

۲-شبکه های کابلی: دراین نوع ازشبکه ازهرپریز یاسوکت شبکه باتوجه به توپولوژی مورداستفاده سیم هایی به مکان خاص مانند رک ها –هاب سویچ ها-ویااتاق سرورحرکت میکند.درکل ازشبک به منظور به اشتراک گذاشتن اطلاعات ودستگاههای سخت افزارمانند:پرینترو….استفاده می شود.

سیستم آنتن مرکزی

در ساختمانهای ادارای و مسکونی امروزه برای زیبایی بام و هزینه ی کمتر و کیفیت بهتر از سیستم آنتن مرکزی استفاده می شود به عنوان مثال در یک ساختمان پنج طبقه که هر طبقه دارای چهار واحد است در راهروی هر طبقه یک باکس در نظر گرفته می شود، در نهایت همه باکس ها به یکدیگرمتصل میشود. تمامی سیم های آنتن واحد به سوی باکس مخصوص در همان طبقه حرکت می نماید و به اسپیلیترها و یا تپ اف های متصل میگردد و در نهایت بسوی پشت بام و به آمپلی فایر مولتی باند متصل میگردد در آنتن مرکزی از آنتن های شاخه ای استفاده می شود. دردونوع UHF,VHF که از هرکدام جداگانه یک کابل مخصوص حرکت و به کانکتور خود بر روی آمپلی فایر متصل می گردد.

سیستم اعلام حریق

از سیستم اعلام حریق امروزه در تمامی ساختمان ها و اماکن استفاده می شود تا خسارت های ناشی از آتش سوزی را به حداقل برساند و همچنین برای اطلاع دادن آتش سوزی. سیستم های آتش سوزی بطور کلی به دو دسته تقسیم می گردد: آدرس پذیر و غیر متعارف.

اجزای سیستم های اعلام حریق به سه دسته تقسیم میشوند۱-تشخیص حریق و اشکارسازها مانند: دتکتورها ۲-تجهیزات خبری مانند آژیر-فلاشر-تلفن کننده ۳-مرکزکنترل یا پانل کنترل

۱-تجهیزات تشخیص حریق :شامل دتکتورهامی باشد.دتکتورهاوسایل الکتریکی هستندکه درشکل های مختلف موجودمی بادشد که به چنددسته تقسیم می شود:۱-دتکتوردودی۲دتکتورشعله ای۳دتکتورحرارتی۴بیم دتکتور

۲-تجهیزات خبری: سیستم های خبری اجزای ماننداژیرهاوفلاشرها وتلفن کننده هامی باشد که درصورت تشخیص حریق فلاشرازطریق صداوفلاشرازطریق چشمک وتلفن کننده ازطریق شماره تلفن داخل حافظه افرادراازطریق باخبرمیسازند.

۳-فایرباکس یا پانل مرکزی: این قسمت وظیفه اصلی سیستم راداراست که همه ی زون بندی ها دتکتورها وفلاشرها دراین باکس انجام میشود .پانل مرکزی دارای ۲عددباطری میباشدکه هنگام قطع شدن برق .برق مصرفی خودوبقیه اجزاء راتامین میکند.

سیستم های متعارف: این سیستم هاکه ادرس پذیریامتعارف می نامندبطوری طراحی شده اندکه بسیاردقیق بوده مثلااگرحریق دریک طبقه صورت گیرد .طبقه واحد وحتی دتدکتوری که حریق راشناسایی کرده است رامشخص میسازد.

سیستم های غیرمتعارف: دراین نوع اگرهرطبقه یک زون باشد درطورت احساس حریق فقط زون مربوطه ادرس محل مورد حریق راشناسایی واعلام میکند.

شستی فایر: این شستی درمداربه نصب دتکتورقرارمیگیرد که هم قبل شستی امکان نصب دتکتور وجوددارد هم بعداز ان.کاربرداین شستی مانند دتکتوربوده امابصورت دستی فعال میشودتوسط افرادفعال میشود.

بیم دتکتور: این نوع دتکتورکه عموما مصارف صنعتی دارنددارای به دودتکتورتقسیم میشود۱-دتکتور فرستنده۲دتکتور گیرنده-این دتکتورمیتوانددرارتفاع بالانصب شودکه بالاهنگام نصب توجه شودکه دقیقا درراستای یکدیگرنصب شوندیعنی دقیقا روبروی هم باشند.تکتورفرستنده با تولید اشعه وارسال بسوی دتکتور گیرنده فضاراپوشش میدهدکه هنگام رخ دادن حریق دودبسمت بالاحرکت میکندوباعث قطع شدن این اشعه میشودودتکتورباارسال پیغام به فایر اعلام اتش سوزی می کند واجزای دیگرفعال می شوند.

سیسستم دوربین مداربسته

امروزه به منظورامنیت امکان وکنترل ان وسهولت بعضی کاراازسیستم مداربسته دراکثراماکن استفاده میشود.

انواع دوربین: ۱-دوربین های پایه دیواری۲-دوربین های پین هل-۳-دوربین های تحت شبکه-۴-دوربین های دام-۵- دوربین های اسپیددام

تجهیزات ضبط تصاویر:۱ دستگاه های dvrکه دارای هارد جهت ذخیره تصاویرمی باشدوهمچنین دارای پورت شبکه جهت انتقال تصویر ازطریق بسترهای اینترنتی دارا می باشد.۲-کارت های dvr:این نوع کارت عملکردی شبیه به دستگاه dvrراداردکه برروی اسلت pciمادربرد کامپیوترنصب میشوددارای داریورنصب سخت افزاری ونرم افزاری می باشد.این نوع کارت تصاویررا برروی هارددیسک کامپیوترضبط وذخیره مینماید.

دوربین های دارای پایه: این نوع دوربین دارای پایه می باشدکه قابل نصب برروی دیوار می باشد.دربعضی اماکن دوربین درمعرض اب ورطوبت می باشد میتوان ازکاورهای گونان جهت محافظت ان استفاده نمود .کاورهادرنوع معمولی –هیتردار-فن داردربازار موجود می باشد.

دوربین های دام: این نوع دوربین هاجهت نصب بروی سقف طراحی گردیده است درنوع معمولی ودیددرشب دربازار موجود می باشد.

دوربین های اسپیددام: این نوع دوربین هاازلحاظ ظاهری تقریبا شبیه دوربین های دام می باشندکه قابلیت نصب درارتفاع بالارادارد این نوع دوربین دارای قابلیت چرخ ۳۶۰درجه می باشد .

سیم کشی روشنایی وپریز

برای سیم مدارهای روشنایی طبق استانداردبایدازسیم های مقطع۵/۱استفاده شودوهمچنین برای سیم کشی پریزهای برق بایدازسیم های مقطع 2.5 درحالت نرمال استفاده کردودرسیم کشی مدارهای پرمصرف بایدطبق نیازمصرف کننده سیم رادرنظرگرفت.

برای سیم کشی شبکه های دارای واماکن تجاری و…معمولا ازکابل cat6استفاده وبرای سیم کشی دوربین وانتن بایدازکابل های کواکسیال مخصوص استفاده نمودوبرای سیم کشی تلفن طبق نیازبایدازکابل های مخابراتی زوجی استفاده نمود.

دایمشن ها(رتفاع ها)

درهنگام اجرا ودرنظرگرفتن محل نصب قوطی کلیدها وپریزهاو…بایدبه ارتفاع عمودی وافقی دقت شودمثلافاصله ازچارچوب ها و ارتفاع ازکف مثلاارتفاع نصب کلیدهای روشنایی بین ۱۱۰تا ۱۲۰سانتی مترازکف میباشد وفاصله ان ازچارچوب بین ۱۵تا۵۰انتی مترمی باشدوپریزهای دست پایین بین ۳۰تا۵۰سانتی مترازکف می باشد.

میسرکلیدهاوپریزها وفیوزها

برای اجرای مدار روشنایی و پریزهای برق باید از مسیرهای مجزا استفاده شود مثلا باید برای روشنایی باید از میسر مجزا از پریزهای برق در نظر گرفته شود تا هنگام بروز مشکل در شبکه پریزهای برق مدار روشنایی دچار مشکل نشود و همچنین برای پریزهای پرمصرف از مسیر جداگانه استفاده شود. مثلا یخچال و… . درمسیر پریزهای نهایتا در هر مسیر می توانید بین ۱۰تا ۱۵ پریز را در یک مدار قرار دهید.

    سبد خرید